Hundrova – ett universalmedel från förr.

Canon juli 2013 168 (2)

En gång om året bygger naturen in förstukvisten på hemgården. De gröna väggarna skyddar inte från blåst men ger en aning skugga. På tunna ståltrådar klättrar växten mycket målinriktat uppåt.

Canon juli 2013 176 (2)

När jag var liten fick jag lära mig att frukta denna växt. Bären som bildades efter att den blommat var nämligen giftiga. Tror minsann att jag inte ens vågade röra dem. Anledningen till att växten heter Hundrova är att roten/rovan luktar hundbajs. Även denna är giftig.

Bryonia_monoica_Sturm63 (1)

Rotens lukt fick jag personligen erfara när jag grävde bort vegetation runt portlidret. Vid knuten stötte jag spaden i en rot som visade sig vara hundrova. Jag har senare läst på internet att hundrovan planterades vid husknutar för att hålla oknytt borta från gården. Kanske var det i det syftet någon planterat den där? Med den täta spaljéväxten på förstukvisten borde man i så fall aldrig drabbats av oönskat främmande i “gammelbyggningen”.

I övrigt verkar Hundrovan varit något av universalmedel förritin. Den sägs ha importerats av munkar som medicinalväxt. Tack vare sitt gift är den både laxerande och kräkningsframkallande, men den torde även ha andra egenskaper då den använts mot åkommor som gikt, epilepsi, vattusot och reumatism. Det sägs även att den använts för att framkalla missfall. Under tid av nöd kunde även rovan rivas för att sedan urvattnas, kvar blev ett stärkelsemjöl som kunde användas för att baka nödbröd. Med tanke på den där lukten jag nämnde hade jag personligen nog föredragit barkbröd.

Annonser
Det här inlägget postades i hemgården, kulturhistoria, odling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s