Om realisten inte bestämde hade jag varit flerfaldig husägare.

Det suger att vara realist… för att uttrycka sig utan krusiduller. Givetvis har det sina fördelar men i många fall är det begränsande. Man begränsar sig i nuet för att slippa vara begränsad i framtiden av en situation man själv satt sig i. Sia om framtiden är uppenbarligen min favoritsyssla. Återigen känns det helt logiskt att jag utbildat mig till konsekvensanalytiker.

IMG_7994

Hade jag inte varit realist hade jag antagligen köpt huset som jag och Ulrika var och tittade på igår. Istället för att se (faktiska) rötskador och (fantiserade) kostnader, eget arbete, köp av tjänster och ångest så hade jag sett ett sagolikt hus. Det var ju just ett drömhus som jag såg på bilderna när jag klickade mig in på bostadsannonsen. När jag visade annonsen för Ulrika fick jag bekräftelse på att huset hade OMG-faktor, sån hög att även hon blev spekulant.

IMG_7989

Realismen hade börjat kicka igång redan innan visningen bokades men väl på plats blev jag överöst med fuktfläckar, pågående läckage och rötskador i samtliga byggnaders tak. Kronan på verket var svampen i jordkällaren. Det var en traumatisk upplevelse för den del av drömmare jag har i mig. Om vi bortser från dessa solens fläckar så kan jag istället nöja mig med att visa upp ett väldigt fint hus jag var och tittade på, men som jag inte tänker köpa.

IMG_7965

Den lilla verandan/hallen var verkligen skitsnygg, trevlig och välkomnande.

IMG_7968IMG_7923

IMG_7922

Den hade dock inte mycket att komma med i jämförelse med köket. Masoniten var obefläckad, linoleummattan var blank och polerad. Allt det platsbyggda var så arbetat och genomtänkt. Små detaljer satte verkligen guldkant på verket.

IMG_7933

Men salen alltså… salen…
Huset ägs idag av en 85-årig änka utan arvingar. Tanken på att detta hamnar på tippen eller liknande känns mardrömslikt. Vill man köpa huset verkar det fullt rimligt att få köpa även bohag. Jag hoppas nu att min kollega är mer utav en drömmare än jag, så att jag får komma och hälsa på i detta fantastiska hus i framtiden.

Annonser
Det här inlägget postades i hus, stilhistoria. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Om realisten inte bestämde hade jag varit flerfaldig husägare.

 1. Daniel skriver:

  Wow! (Första gången jag kommenterar, men läste din ”förra” blogg, hittade din nya först idag)
  Vilket hus! Liiite för många saker för min smak, men annars hade man inte behövt ändra på så mycket, alls. Och billigt!

 2. Ulrika skriver:

  Ja, du. Mina tankar snurrar väl på rätt likt dina… Fast idag har jag tänkt på att man kanske skulle kunna leka lite naiv och faktiskt köpa huset..

 3. Benny Movarp skriver:

  Vi gjorde som du beskrev när vi var och tittade på vårt hus som vi nu hållit på med i många år, föll för det direkt! Det hade varit till salu i ett halvår, med en massa att renovera såklart så backade de intresserade en efter en, men vi tvekade inte. Besiktningsmannen sa att det inte var något större fel på huset, om man åtgärdade taket, vilket vi började med. Det enda fel vi gjorde var väl att vi började både här och där samtidigt, sånt ska man låta bli oavsett hur frestande det är att se vad som finns under 😉 Efter att ha bott här 10 år kan man konstatera att han har rätt, även om det inte ser mycket ut för världen så ser det inte sämre ut än när vi flyttade in, vilket ju känns skönt 🙂

  Jag pendlade ju 8 år från Falun till Gävle så av förklarliga skäl så innebär det att vi inte alls gjort så mycket som vi planerat, utan vi har satsat på det som inte syns, men påverkar ekonomin mest, isolering och uppvärmning. Ett stort gammalt hus drar mycket om man inte åtgärdar sånt. Nu har vi fixat en del sånt ock håller bara på med ett sovrum och ena köket, vi tar det lite lugnt och lånar inte upp så mycket utan spar det till badrumsrenoveringen som kommer det närmaste året, mycket pengar kostar det…

  • kulturgryningen skriver:

   Haha, det där med att börja överallt samtidigt känns igen. Eller ja, att färdigställa ett skal, var det väl snarare för mig. Kämpigt! Tror jag har kikat på ditt hus förut. Ser himla fint ut!

 4. Benny Movarp skriver:

  Glömde länken som jag skulle lägga in 🙂

  http://www.tallbacken.net/Renovering.html

  Inte uppdaterat på länge, men man ser ju huset i alla fall!

 5. Erika skriver:

  Åh, så kul att du är tillbaka i bloggosfären!
  Huset, alltså! My god, vilket hus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s