När pusselbitarna åter faller på plats.

PetrusI mitt förra inlägg skrev jag om en familj som jag lyckades identifiera i ett gammalt släktalbum. Jag berättade om att jag funnit att två av åtta syskon i en familj emigrerade till Nordamerika. Den äldsta systern Anna som jag aldrig lyckades hitta på bild var den första som reste. Senare for även hennes yngre bror Petrus, som ni  här ser på fotot till vänster.

Petrus var smideslärling, har jag sett i kyrkboken. Kanske gick det ingen nöd på honom, kanske var det en del äventyrslust som kallade honom över Atlanten. Han var bara 20 år fyllda när han utvandrande.

När jag satt och bläddrade i ett gammalt vykortsalbum som tillhört Petrus kusin hittade jag ett klottrat kort med motivet av ett ångfartyg.

IMG_1148

På kortet fanns några rader nedplitade med blyerts:

Denna båt är det som jag medföljer.
Träffar Anna i morgon.
Skriv ett brev i jul.
Hälsa alla.

IMG_1149

När jag försiktigt pillat ut vykortet ur albumen kunde jag på baksidan läsa:

8/12 1912
En glad jul tillönskas eder alla.
Jag har nu varit på atlanten i
12 dygn. Det har varit mycket
svår storm hela vägen
vi kommer nog att lanstiga i morgon.
Pelle

Pelle alltså… som enligt texten skulle möta Anna. Det måste ju helt enkelt varit Petrus efter 13 stormiga dagar på Atlanten skulle möta sin storasyster Anna.

Saxonia (1) - Ivernia, 2 berth steerage sleeping room, this image was printed in an old promotional bookletAtlantic Journey ID 137794 berth stateroom for steerage passengers (3rd class) on the Cunard Line steamships Saxonia and Ivernia

Givetvis blev jag nyfiken på fartyget Saxonia, det jag kunde se på vykortet. Googlade lite och fann en helt fantastisk hemsida som handlade om norsk emigration: Norway Heritage. På denna sida fann jag bilder på S/S Saxonia, både utvändiga och invändiga. Ovan visas till exempel på tredje klassens sovhytter, som jag får förmoda att Petrus reste i.

Saxonia (1), steerage promenade deck

På sidan fanns även bilder från promenaddäcket som var reserverat för den tredje klassens resenärer. Än mer spektakulärt var att hela fartygets historia fanns dokumenterad. Från födelse till dess död. Fann även hela turlistan och genom att titta på datumet på Petrus vykort kunde jag se att han reste från Liverpool 26 november 1912. Resan gick till Boston via Queenstown och och kaptenen på resan hette Diggle.

IMG_8670

Jag har ju som sagt aldrig sett någon bild på Petrus storasyster Anna, då hon hann utvandra innan familjefotot i föregående inlägg togs. Jag har dock hittat post även från henne som varit skickad från Worcester, Massachusetts. Boston där Petrus landsteg ligger inte alls långt därifrån.

När jag ännu en gång var hemma och rotade i gamla byrålådor fann jag detta foto på två kvinnor. Inget av ansiktena var bekanta för mig och inga namn fanns skrivna på baksidan.

Enligt trycket på framsidan kunde jag dock läsa att fotot var taget i Messler Studio.

Var? Jo, i Worcester, Massachusetts!

 

IMG_8670

Med tanke på platsen bör någon av kvinnorna med all rimlighet vara Anna. Med tanke på modet på kläderna i kombination med kvinnornas olika åldrar så bör Anna vara den yngre kvinnan till vänster. Tittar jag på dragen i hennes ansikte så känner jag mig ännu mer säker att jag funnit en saknad pusselbit från familjen Persson.

Annonser
Det här inlägget postades i släktforskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s