Hundraårig söndagsdräkt

IMG_8547Här kommer åter en liten rapport från lumprotaren. Under sommaren så rotade jag igenom en hel del gamla kläder på hemgården. Mycket kläder är i riktigt dåligt skick, men det gör egentligen inte så mycket eftersom de fortfarande går att utläsa snitt och material, sådant som jag vill veta med andra ord. Denna jacka i blått siden var ett av de klädesplagg som jag sett förut men inte tittat närmre på. Jag har mer funderat på vem som kan tänkas ha ägt och burit den, och när. När jag sedan tittade närmre på blusen i fråga så slutade jag fokusera på revan i ärmen, det blekta och söndervittrade och såg då istället alla fina detaljer.

 

 

IMG_8549

Vad sägs om det milda midnattsblå skimret i tyget och den lilla bomullsspetsen som sticker upp bakom ståkragen. Strikt och göllit på samma gång.

IMG_8550

Axlarna är i sin tur fint dekorerade med två rynkande sömmar. På axeln kan man också skåda vad som sker med sådana här plagg om de hängs på galge, de rämnar. En god idé är därför att förvara dem liggande i en pappkartong.

IMG_8555

Knapparna sen, en klass för sig, små runda bollar sydda klädda med små svarta pärlor. De fyller ingen som helst funktion utan är endast placerade på plagget som dekoration. Blusen knäpps med hyskor och tryckknappar.

IMG_0004

När jag bläddrade bland släktbilderna fann jag detta familjefoto från tidigt 1900-tal, gissningsvis runt 1914. Sittande i korgstolen är min farfars mor Ingrid. Med den blå blusen färskt i minne så slog jag halt och zoomade in bilden. Visst var Ingrids blus rysligt lik den blåa jag beskrivit ingridovan? Dubbla rynkade sömmar som pryder axlarna, ståkrage och framstickande spets, dock svart och plisserad! Små svarta knappar… men i enkel rad!

Inte samma blus alltså, men ack så lik och så rolig att se då den blå blusen plötsligt med stor sannolikhet kan tillskrivas en person och inte minst en tid. Utan stora krav på fantasifullt sinne går det även att föreställa sig hur den burits och sett ut i sina glansdagar, tillsnofsad med brosch i halsen och allt.

Annonser
Det här inlägget postades i hemgården, modehistoria, släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s