2014 – året då jag skådade en korvlucka i Lidköping.

Läge för en liten årskrönika. För er som inte följer mig på instagram så kan jag rapportera följande…

IMG_7957_thumb

Årets bästa månad: Januari – aldrig har det väl varit så roligt att vara arbetslös. Blev friställd från arbetet i en månad och tiden spenderade jag till att på allvar börja rota i arkiv och i hembyns historia. På denna månad lärde jag mig mer än… ja, låt oss säga ett helt läsår på gymnasiet! Det var extremt upplyftande, en helt ny värld öppnade sig. Jag fördjupade mig i människorna som hade bott i byn men som man aldrig hört talas om. Hur de brutit vår mark, hur de varit i evig beroendeställning, hur de avtjänat sina skulder med dagsverken. Året fortsatte på detta spår, rotandet var entusiasmerande och avkopplande på en och samma gång.

IMG_0598_thumb

Årets bruksortssafari: Kristinehamn, Karlskoga, Björneborg, Degerfors, Hällefors, och några repriser: Filipstad, Köppabä, Ludvika. Kristinehamn (bild ovan) var deppigt men fint. Störst intryck gjorde ändå Björneborg, samt “Skrapan” i Degerfors (bild nedan).

IMG_8319_thumb

IMG_1255_thumb[1]

Årets anledning till att inte åka utomlands: Nr 1 -Besökte Västergötland. Blev orimligt exalterad över Sibyllas kôrvlucka i tågstationen i Lidköping. En skjutlucka med spröjs!

IMG_8810_thumb

Nr 2 – Det mest minnesvärda på hela Lidköpingsvistelsen var då jag såg ett litet handgrävt ängsdike som löpte längs en maffig allé vid Stola herrgård. “WAAAH, KOLLA DIKET! KOLLA! SER NI?! HALLÅ! SÅ JÄVLA FRÄNT!”. Taj Mahal, släng dig i väggen.

IMG_3317

Årets ågren: Tavlan jag inte köpte i Skara.

IMG_1698_thumb

IMG_1627_thumb

Finaste tiden på året: Försommaren – såg jag till att insupa med kosläpp och potatissådd.

IMG_3073_thumb

Årets största fäsk: ca 80 gram. Semestern spenderades i Wermland med fiske och primitivt stugleverne. Fick bland annat återuppleva smaken av pulvermos, den som legat i dvala sedan skoltiden. Vi fiskade i tre dagar och fick totalt en mört å än minimal abböör.

Årets obehag: Skogsbranden i Västmanland. Dammande torrt, stekande hett och kraftig blåst gjorde att den stickande röken följde en både till Gävle och Våla. Här om veckan drömde jag att lågorna dundrade i riktning mot vår gård. Huu.

IMG_3789

Årets nostalgivarning: När vi vevade igång lösbalpressen och jag körde in hö med bror.

IMG_5219

Årets mest njutbara stund: Lättsaltade chips och Stolthet & fördom, MITT PÅ LJUSA DA’N!

Årets sämsta: Hösten, jädrar i mig vad mörk och trist du var. Men du var åtminstone varm.

IMG_8956

Årets bragd: I februari höll jag ett föredrag om 1900-talets modehistoria som utgick från min egen samling av kläder. Detta föredrag ledde till att jag senare bjöds in som nationaldagstalare vid firandet på hembygdsgården. Oerhört paff tackade jag ja och började sedan fundera på vad tusan jag hade att säga, vad jag förväntades säga. Det resulterade i ett tal där jag berättade om hur platsbunden och starkt rotad min släkt är, vad det betyder för mig, vilka negativa konsekvenser platsbundenhet kan leda till och hur viktigt det är att välkomna det/den som är främmande.

Hoppas ni har haft ett fint år och på återseende 2015!

Annonser
Det här inlägget postades i hemgården, utflykter. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 2014 – året då jag skådade en korvlucka i Lidköping.

 1. MrsUniversum skriver:

  Underbart beskrivande och rolig krönika! Men var finns det handgrävda diket, sån´t som jag också uppskattar. Ser det inte på bilden?
  Önskar dej frid o fröjd framöver!

 2. Marie-Louise Hägglund skriver:

  Är det du har på dig en Våla-dräkt? Jättefin!

 3. Ellet skriver:

  Funderar för mig själv hur jag inte kunnat veta att du har en vanlig blogg?! Lägger till dig omedelbart i Bloglovin’?! OCH, härligt att ha en gammal gård att riva bland papprena i, önskar att det fanns något sånt här med men vårt torp är ju en tragisk rest av förra sekelskiftet. Ack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s