Mode ur fotoalbum anno 1897-1899

IMG_7784

I höstas när jag var som mest upptagen med att rota i släktens gamla fotoalbum så dök fyra album upp på det lokala auktionshuset. På något vis lyckades jag koka ihop en motivering till varför jag borde köpa dem. Jag hade ju ingen relation till människorna i albumen och jag hade inte heller haft möjlighet att bläddra i dem. På de få bilder som jag hade sett på albumen så såg det ut som att de tillhört ett högre samhällsskick än det jag sett i släktens album (bönner). Det var där jag bestämde mig att det vore intressant att göra en jämförande studie mellan dräkterna från samma tid. Land och stad, bönner och borgare. Sagt och gjort. Jag köpte albumen osedda och hoppades på det bästa.

IMG_7741 När jag fick hem albumen bläddrade jag lite förstrött i dem sedan har de stått i bokhyllan och mognat. Igår började jag titta lite mer noggrant i dem. Ett album hade givits i gåva 1896 och de flesta av bilderna verkar vara från de sista åren på 1800-talet och några år in på 1900-talet.

Att albumen tillhört en annan samhällskategori än norduppländska bönder rådde det inget tvivel om när jag började bläddra. Jag fann unga studenter och en och annan adelsdam och ett rikt utbud av bilder på barn, vilket nästan inte förekommer i min släkts album. Kläderna då? Ja, låt oss säga att dekorationsrikedomen på dräkterna i betydligt högre grad överensstämde med tidens modeplanscher vilket det gör det betydligt lättare att avgöra åldern på bilderna. Tänkte visa ett smakprov av klädedräkten från albumen i fråga.

IMG_7652 IMG_7656

Två kvinnor, en gammal en ungdom, båda fotograferade 1897, enligt tryck på baksida och årtalsstansning på framsidan. Även om inte lyxen med de definitiva årtalen funnits så hade det ändå gått ganska bra att datera bilderna till tiden. Jackan präglas av  textilt överflöd och draperingar. “Flera lager”-effekten förstärker intrycket ytterligare. Frisyren hålls ännu nära huvudet och har inte svullnat ut som den kommer att göra när 1900-talet inletts. Den äldre kvinnan har kvar den strama mittbenan som var modern i hennes ungdom, likaså guldringarna i öronen, men dräkten är up to date.

IMG_7668 IMG_7687

Även dessa kvinnor är klädda i draperade tyger,  lagda veck, volanger på de ytterst markerade axlarna och en relativt stram och krusad frilla som är byggd på höjden snarare än bredden, precis som tidens hattar. Fotot till vänster har 1899 stansat vid bysten på kvinnan. Det högra är odaterat med garanterat från tiden.

IMG_7746 IMG_7749

Några fler exempel på draperingar. Stram frilla. Fokus på tygprakt och feta ärmar.

IMG_7772 IMG_7771

Och några exempel på lagda veck och mer kantiga linjer. Jag skulle kunna fortsätta så här i en evighet men låt oss titta på några modeplanscher från tiden istället!

House Toilettes-Oct 1897 "Nouveautes Parisiennes", 1897

Dessa planscher är från 1897. Notera krusad hög frilla, draperat bröst, volangärm och fårbogsärmar. Plus i kanten om en fågel störtat på din hatt och avlidit i snygg position. Om inte gick det att nöja sig med några praktfulla fjädrar.

LÁMINAS VINTAGE,ANTIGUAS,RETRO Y POR EL ESTILO.... | Aprender manualidades es facilisimo.com

Den vänstra planschen är från 1897 och den högra från 1899. På den senare kan vi se att frillan börjat mjukna och svälla och likaså bysten då kroppen/dräkten har en tydlig S-silhuett.

1898 WAIST JACKETS SKIRTS Victorian Fashions Pattern Advertisement Victorian Dresses Gowns Edwardian Vintage Fashions Ready To Frame

Och som final i stilstudien av jackor från 1800-talets sista år så ger jag er detta modeblad ur en tidning från 1898! Visst känns modellerna igen?

Illustrationerna kommer från diverse hörn på interwebbz, för att se dem och om du blev sugen på att kika på fler exempel kan ni kika i mitt 1890-talsalbum på Pinterest https://www.pinterest.com/larsdotter/1890s/

Annonser
Det här inlägget postades i modehistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mode ur fotoalbum anno 1897-1899

  1. Ellet skriver:

    Skönt att idealet med assmå midjor inte började för jättelänge sen iallafall! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s