Modehistoria är kvinnohistoria.

Kreativiteten har kommit krypande tillbaka med svansen mellan benen under vintern/våren. Jag har välkomnat den som en vän jag inte minns varför jag slutade umgås med. Hemmet ser sonika ut som ett kreativt kaos, jag gör ju gärna allt på samma gång, ritar mönster, syr kläder, broderar och papperspysslar. Det gör gôtt för sinnet att producera saker utan överhängande mål. Man bara låter händerna sköta sitt och tjusningen är att se en produkt som växer fram, utan att det känns som att hjärnan är inblandad.

IMG_8679

Här om dagen satt jag och bläddrade i gamla Burdatidningar i jakt på bra symönster. Tidningarna är min mosters gamla som hon sydde ur på 70-80-talet. I en tidning från 1976 fann jag detta symönster.

Kvinnan i den grå dressen har sagt adjö till hemmafrurollen och är god damn ready for business. Hon är seriös och proper vilket hon signalerar med den androgyna och avskalade klädseln. Rosetten i halsen blev vid denna tid den kvinnliga varianten av slips, som ett sätt att visa att man skulle tas på allvar.

Bläddrar vidare….

 

IMG_8677Finner att var och varannan annons består av avklädda kvinnokroppar som säljer strumpbyxor, tvål, hudkräm, duschkabiner, hårschampo. So much för att bli tagen på allvar!

De stavelser som min hjärna kunde frambringa efter att ha bläddrat igenom 30 nummer av tidningar från samma period var något i stil med: Möööh-öööh-eeek-hhh-glög-gläh.

Tidsanda-OVERLOAD!

Error0001010brain101does1
0111101not101010compute111.

…Återkommer till verkligheten, slår på teven och möts av sista avsnittet av serien Kvinnorna som utvecklade USA. Varför har jag missat detta, undrar jag. Kollar. Kastas mellan känslor som “gud i helvete vad pissigt!” och  “hjälp, undrar om jag skulle våga vara så modig”.

Serien är uppbyggd som olika “case”. Man får alltså ta del av berättelsen kvinnorna som ruttnade, vågade stå på sig och vann, samt vilka följdeffekter det fick för kvinnors rättigheter. Feel good blandat med många deppiga faktum. Mycket sevärd serie, som går att kolla ikapp på UR ( ❤ )! Klicka på bilden nedan för att komma till avsnitten, som går att se i några veckor till.

Annonser
Det här inlägget postades i modehistoria, utbildning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s