Tapetsering på äldre vis, del I.

IMG_8964För flera år sedan köpte jag upp ett litet lager tapeter från en gammal nedlagd lanthandel vid upplandskusten. Hittills har jag inte satt upp en enda tapet på väggen utan väntar tills jag hittar ett mer permanent boende.

Nästan hälften av alla rullar jag köpte var gamla tapetbårder som förritin såldes på rulle för egenhändig tillklippning. Samtliga rullar jag äger har varierande längder vilket tyder på att man köpte bårderna på metervara. Jag har funderat på om man köpte så lång bård som längsta väggen i rummet för att få den skarvfri eller om man skarvade friskt. Jag har även övervägt att sälja lite bårder och då funderat på om jag själv ska klippa isär bårderna för att smidigare kunna skicka dem och då med en lägre portokostnad.

Svaren på dessa frågor fick jag när jag bläddrade i en gammal handbok för husägare, tryckt under tidigt 1920-tal. Däri går att läsa att tapetbårderna på inga villkor får klippas isär innan de klistrats. Anledningen är att de då rullar ihop sig och det är omöjligt att inte fläcka ner dem lim. De gamla tapeterna är ju tryckta med limfärg vilket gör att de inte kan torkas av och de förstörs lätt av fukt.

Rekommendationen var istället att klippa en famnsbred bit från rullen och limstryka hela denna. Därefter lades hela våden dubbel med limsidan inåt. I vådens kanter matchas mönstret noga för att man sedan kan klippa isär alla de dubbelvikta bårderna.

Med andra ord skarvade man bårderna med längder som var cirka 1,5 meter, något jag aldrig tänkt på när jag kikat på gamla tapetserade rum. Vilken tur att jag läste detta innan jag började gå loss med saxen!

Här följer ett smakprov på sådant som dräller i skåpen här hemma:

IMG_5535

IMG_5546

IMG_5559

IMG_5566

IMG_5563

IMG_5569

Annonser
Det här inlägget postades i stilhistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tapetsering på äldre vis, del I.

 1. Lennart näslund skriver:

  Hej, om du kommer i säljartagen så är jag intresserad av bårder. Sänd i så fall en bild på vad du vill sälja.
  Vänligen,
  Lennart
  Torlunda@home.se

 2. Ulrika skriver:

  Åh! Den turkosa med röda blomster är ju väldigt fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s