Etnologens motsträviga natur.

IMG_3130

Tiden går så grönjävvla fort. Jag har inte blöggat på länge. Under tiden har jag hunnit resa, vårda relationer och börja på nytt jobb. Umgås numera hela dagarna med gamla föremål. Har alltså ett äntligen en ventil för det jag är intresserad av, det jag tidigare använde bloggen till. Lär mig nya saker om gamla grejer dagligen. Det har dock lett till att jag inte riktigt vet hur jag ska spendera min fritid. Jag menar; ska man äta, skita, sova kulturhistoria? När jag blir så där rysligt intensiv börjar jag ju till slut att ifrågasätta allt och tenderar att blir anti.

– Aaah, kompletta mönster från skrädderiverkstad från tidigt 1800 saru? Bränn skiten!

Nja, risken är väl liten men tänker att det skulle väl inte skada med en distanserande hobby av praktisk sort, kanske till och med social(?!). Kanske jag kan ta upp något halvt utdött hantverk som det finns en liten men stabil efterfrågan på. Ja, ni ser, nu är jag där och rotar igen… i historien! Jag kan aldrig ducka skiten och det är väl egentligen helt galet att vara motsträvig, men sådan är väl min natur: semiobstinat.

Tidigare i år var jag på ett seminarium som hölls av en professor i etnologi. Han förklarade för publiken att en etnolog är en professionell komplicerare. Någon som ifrågasätter varför saker är som dom är. Likt en rumpnisse undrar man varför folk gör på det där viset.

Sakta under åren har den där insikten smugit sig på mig. Jag som trott att jag blev etnolog för att jag gillar gamla grejer, för att jag är intresserad av livet förr, av levnadsöden och berättelser. I själva verket är jag nog till lika stor del en fd. envis unge som växte upp till att bli en motsträvig ifrågasättare. Någon som tycker att saker måste skava lite för att leda framåt. När saker blir för inrutade och enkelspåriga måste de utvärderas. Hur ska man annars veta om man är på rätt spår?

– Jaså, jag lade orimliga delar av lönen på att köpa antika böcker? Jamen nu måste det väl va dags att börja spela på internetcasinon ändå? Kanske testa det där med blancolån när jag ändå är i farten.

Ompröva.
Allergiska utslag av enkelriktat.
Uttröttad sukta efter enkelhet men inte ta i den med tång när den landar i knät.
Som professionell komplicerare kommer jag ju inte undan att även göra saker svårare än vad de är. Inget ont som inte för något gott med sig och vice versa. Processen är ju för det mesta utvecklande. Hur gör ni, bråkar ni med er själva när ni börjar bli för enformiga?

MVH
Nisse Rumpsson

Det här inlägget postades i etnologi, reflektioner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Etnologens motsträviga natur.

 1. Ellet skriver:

  Du inser ju att detta innebär att jag förväntar mig att en personlig rundtur. Jag menar, min släkting står ju faktiskt bredvid muséet i all sin bronsståtlighet! Jag förtjänar det! Jag har ritat idéer till rustningen av muséet! RUNDTUR. RUNDTUR!

  • kulturgryningen skriver:

   Haha, äre sant? Äru släkt med Murre? Självklart får du komma och snoka, det är bara att holla.

   • Ellet skriver:

    Ajjemän! Det är fint blod som flyter igenom dessa ådror! Är ju inte jättenära släkt sådär direkt men tillräckligt för att säga att det är min släkting. Ska kolla upp det. Slutar säkert med att det är typ morfars farbrors ingifta svåger eller nåt. Men iallafall!

 2. Ellet skriver:

  Och som svar på själva inlägget, jag brukar nog inte bråka med mig själv på det viset, men däremot så lyckas jag då och då göra saker som leder till att jag gör saker som jag egentligen kanske inte vågar göra. Som att flytta till helt nya ställen där jag inte känner någon och så. Det bara händer. Kan du förklara varför? Varför jag som egentligen vill låsa in mig i en lägenhet och leva i fantasivärldar för att jag känner mig missanpassad till den verkliga världen gång på gång gör saker som i allra största grad tvingar mig att begå handlingar i verkligheten? Utmana mig själv? Vägra hänge mig åt mina rädslor? Ja, inte vet jag. Det känns inte som att man utvecklas dock, man får bara kämpa hela tiden haha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s