1920-talsmönster och tankeprocesser.

I mitt huvud finns det en liten postcentral. Jag har aldrig besökt en sådan men jag föreställer mig att det pågår ett evigt sorterande. In rullar breven på löpande band, för att destilleras ner till mindre och mindre ansamlingar. Slutligen hamnar de i din brevlåda. Det är så där jag tycker att mitt huvud fungerar. Jag tar emot bilder på löpande band, som jag sedan skickar vidare till små fack. Där bildar de en enhet som kan skickas vidare till rätt slutstation.

Låt mig ta ett exempel. Jag sitter och umgås med min bättre hälft, det vill säga Pinterest. Detta underbara verktyg för bildjunkies som jag. Är redo att starta facebookgruppen; Allt jag vet om livet har pinterest lärt mig. Nåväl. Åter till handlingen:

 l’Art et la Mode - 1925:

Scroll scroll, ah, vilket fint mönster… från 1925 you say? Ja, in med det i 20-tals albumet då. Pin pin. Klart. Livet går vidare… tills:

IMG_3609

Är på jobbet och letar broderier till en utställning. En kollega hämtar fram en fin kudde och in på postcentralen rullar ett brev som behöver sorteras. “Ohlala, något liknande har jag sett för inte allt för längesedan”, säger jag och lägger den i samma fack som bilden från pinterest.

IMG_3749

Tillbaka till livet som scrollare… denna gång på facebook. Scroll, scroll… “OOOH, fin tapet, känns som att jag sett något liknande förut?”, tänker jag och lägger den i samma postfack som de två föregående bilderna och börjar ana ett mönster…. ett 1920-talsmönster… och en färgkomposition.

Vintage Tistlar, grön 

Går in på Handtryckta tapeters hemsida för att se om bilden finns i högre upplösning nu när jag ska skriva detta inlägg. Börjar på att kolla igenom alla andra tapeter av nyfikenhet. Kollar 1970-talet. Finner denna gröna skapelse. Tänker “Äääh, vad nu, har vi hört den förut?” och skapar ett nytt fack bredvid det där senapsgula 1920-talsfacket.

Sådär håller jag på… sorterar saker, inte bara mönster, utan diverse. Sätter sällan ord på det jag ser utan tänker bara i bilder. Får därmed svårt att förklara när jag måste stiga ut ur min tankevärld. Blir trög i starten. Ställs jag mot väggen kanske jag hasplar fram ett långt “Ööööh” för att köpa mig tid.  Sedan jag kanske klämmer ur mig något om hur det på 20-talet fanns stiliserande organiska mönster i konstrasterande färger, just dessa med en blinkning mot art decons fäbless för svart och guld.  Och hur intressant det är hur dessa stiliserades ytterligare och färgschemat anpassades vid 1970-talets nostalgivurm. Men ord schmord… Bilder är livet. Klicka nedan för att glo vidare i mitt externa postfack.

blogg1920

Vi ses i marschallens skugga.

Det här inlägget postades i reflektioner, stilhistoria och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 1920-talsmönster och tankeprocesser.

  1. Ellet skriver:

    Härligt inlägg, med din förvirring som eventuellt lyst igenom i det också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s